AVSETS_KENNISBANK_ANSLI_LUMEN_WAT_IS_DAT

Hoeveel ANSI-Lumen heb je nodig?

De hoeveelheid ANSI-Lumen je nodig hebt is voornamelijk afhankelijk van de hoeveelheid licht in de ruimte en de grootte van het geprojecteerde beeld.
Hoe lichter de ruimte hoe meer ANSI-Lumen de projector nodig heeft om dit te compenseren. Hoe groter het beeld geprojecteerd moet worden, hoe verder de projector van het scherm vandaag stat en dus meer licht verlies heeft. Ook hiervoor heb je meer ANSI-Lumen nodig.
Er kan prima geprojecteerd worden in ruimtes die te verduisteren zijn of waar je geen (direct) zonlicht hebt. Bij situaties waar er direct zonlicht binnenkomt of direct zonlicht op het scherm staat MOET je gaan verduisteren.
De lichtopbrengst die de zon genereert is ongeveer gelijk aan 100.000 ANSI-Lumen, een gemiddelde projector heeft een lichtopbrengst van 3000 ANSI-Lumen. Uiteraard zijn er genoeg projectoren die meer ANSI-Lumen hebben.
Op dit moment hebben de sterkste projectoren zo rond de 20.000 ANSI-Lumen. Je mmoet dan wel rekening houden met een aanschaf prijs van zeker € 40.000,00. Ook zijn deze projectoren qua formaat een flink stuk groter.

Is de ruimte totaal verduisterbaar of al donker genoeg, kan je ook met minder dan 3000 ANSI-Lumen uit de voeten, teveel lichtopbrengst in een donkere ruimte kan ook vervelend zijn voor het kijkgenot.
Deze situatie zie je meestal terug in Home cinema oplossingen.