AVSETS_KENNISBANK_VOLT_OHM

Wat is een 100 Volt luidspreker?

Een 100Volt luidspreker zijn luidsprekers die vaak worden geplaatst bij toepassingen waarbij er grote afstanden overbrugd worden en er voornamelijk omroepen over weergegeven worden. Deze luidsprekers zie je vaak rondom sportvelden hangen.
100Volt luidsprekers zijn vaak voorzien van een transformator, met deze transformator kan je verschillende wattage kiezen per luidspreker.

Voordelen 100 Volt luidspreker

• Doordat het met een constant signaal werkt hoeven er geen moeilijke berekeningen gemaakt te worden, zoals de impedantie gecombineerd met vermogen, zoals bij laagohmige luidsprekers.
• Lange lengtes van de luidspreker kabel levert geen signaal verlies op.
• Verschillende wattages te kiezen per luidspreker. (transformator taps)
• Groot aantal luidsprekers op 1 versterker aan te sluiten.

Wat is een laagohmige luidspreker?

Ohm wordt vaak beschreven als de impedantie van een luidspreker. De impedantie van een luidspreker en/of versterker varieert tussen de 2 en 16 Ohm. De meeste luidsprekers hebben een impedantie van 4 of 8 Ohm.

Voordelen van laagohmige luidsprekers

• Hogere impedantie en frequentiebereik, hierdoor betere weergave tonen.
• Uitermate geschikt voor hoge volumes en lage tonen
• Door deze 2 eigenschappen en voordelen zijn de laagohmige luidsprekers goed te gebruiken in ruimtes waar de kwaliteit, hoge en lage tonen en het volume bvelangrijk zijn.
Het nadeel va laagohmige luidsprekers is dat je er minder luidsprekers per uitgangs kanaal op een versterker kunnen worden aangesloten. Per kanaal moet er berekend worden hoeveel ohm de versterker uitstuurt en hoeveel ohm de luidsprekers hebben.
Ook een nadeel is dat de lengte van de luidsprekers niet oneindig is, je verliest signaal bij langere lengtes.