AVSETS_KENNISBANK_PROJECTOR

Wat is de beste projector?

De beste projector (voor presentaties) is een projector die voldoende lichtopbrengst heeft voor de ruimte waar de presentatie in is. Hoe meer licht er in de ruimte is , hoe meer ANSI-Lumen.
Ook moet de projector de juiste of zelfde resolutie hebben als de daarop aangesloten computer of videobron. Hoe hoger de resolutie van de bron is, hoe hoger de resolutie van de projector moet zijn.

Wat is een projector

Een videoprojector ook wel beamer genoemd is een projector voor video en computerbeelden. Een projector kan gezien worden als de opvolger van een diaprojector en overheadprojector. Er zijn 2 soorten projectoren: LCD en DLP.

Wat is het verschil tussen LCD en DLP

LCD betekend Liquid Crystal Display, Op de plaats waar in een diaprojector het diapositief zich bevindt bevindt zich in de projector een klein LCD, voorzien van een raster in de drie basiskleuren rood, groen en blauw. Door computermatige aansturing van de elementjes in dit kleine scherm wordt een transparant en dus projecteerbaar kleurenbeeld gegenereerd.
Duurdere projectoren werken met drie LCD’s, voor elke basiskleur één. De beelden worden bij de projectie tot één kleurenbeeld gemengd.
Voordeel van de lcd-projector is de afwezigheid van het “regenboogeffect”, nadeel is het beter zichtbaar zijn van het raster tussen afzonderlijke LCD-beeldpunten. Dit nadeel kan echter deels verholpen worden door de projector net niet helemaal scherp te stellen.
DLP betekend Digital Light Processing werkt niet met een lcd, maar met een DMD (Digital Micromirror Device), een chip waarop zich honderdduizenden microscopisch kleine spiegeltjes bevinden. Elk spiegeltje komt met een beeldpunt overeen. Het licht valt op deze spiegeltjes door een ronddraaiend kleurenwiel dat in drie segmenten is verdeeld: de drie basiskleuren Rood-Groen-Blauw (RGB). Daardoor worden de spiegeltjes afwisselend in die kleuren belicht. Alle beeldpunten van het te projecteren beeld die de betreffende kleur hebben, klappen de overeenkomstige spiegeltjes om waardoor het licht in die kleur door de lens naar het scherm wordt geprojecteerd. Het kleurenwiel maakt vele omwentelingen per seconde en de spiegeltjes klappen in hetzelfde tempo of veelvoud ervan ook telkens om als de juiste kleur een spiegeltje belicht. Het tempo bepaalt de helderheid van de betreffende kleur.
Nadeel van DLP projectie met een enkele DMD en een kleurenwiel is dat een beeld niet als geheel wordt geprojecteerd maar telkens in opeenvolgende RGB kleuren. Mensen die hiervoor gevoelig zijn kunnen dit waarnemen als “regenboogeffect” als de ogen snel het beeld aftasten. Vooral bij heldere objecten ziet men dan randen in de kleuren rood-groen-blauw: de regenboog. Voordelen van de DLP projectiewijze is de grotere kleurgetrouwheid van het beeld en minder opvallende beeldpunten.

Hoeveel ANSI-Lumen heb ik nodig?

Het aantal ANSI-Lumen (lichtopbrengst) die er nodig is , is afhankelijk van een aantal factoren. Hoe licht is het in de ruimte , is er veel daglicht aanwezig en hoe groot is het scherm waarop geprojecteerd wordt.
Hoe lichter de ruimte hoe meer ANSI-Lumen er nodig is. Hoe groter het scherm geld ook hoe meer ANSI-Lumen.
In vergader ruimtes met een scherm van rond de 2 a meter breed voldoet een 3000 ANSI-Lumen projector eigenlijk altijd wel.