AVsets_KENNISBANK_CONDENSATOR_MICROFOON

Wat is een condensator microfoon?

Een condensator microfoon in een microfoon die redelijk gevoelig is voor omgevingsgeluid en daardoor vaak gebruikt wordt als bijvoorbeeld een katheder microfoon

Wat zijn de kenmerken van een condensator microfoon?

Een condensator microfoon bestaat uit een flexibel membraan een een metalen plaat (backplate). Op beide staat een elektrische spanning. Door de kleine onderlinge afstand vormen ze een condensator. Bij geluidsdruk in de microfoon en de membraan gaat bewegen ontstaat er een spanning, die door een ingebouwd versterkertje wordt versterkt voordat de spanning door de microfoon kabel naar de mengtafel gaat.
Omdat een dynamische microfoon dus gebruik maak van een klein versterkertje heeft deze altijd een voedingsspanning nodig. Dit kan door middel van een batterij of een fantoomvoeding uit de mengtafel. Doordat de condensator microfoon een groot membraan hebben kunnen ze veel hogere frequenties dan een dynamische microfoon opvangen. Een condensator microfoon kan dus meer verschillende geluidsfrequenties weergeven dan een dynamische microfoon.

Voordelen van een condensator microfoon

Doordat een condensator microfoon een groter membraan heeft en dus meer geluid oppikt dan een dynamische microfoon kan er vanaf een veel groter afstand ingesproken worden, ook bij weergaven van verschillende muziek instrumenten, bijvoorbeeld boven een drumstel (overhead microfoon) is de condensator microfoon bijzonder geschikt.

Waarbij wordt een condensator microfoon gebruikt?

Een condensator microfoon wordt gebruikt bij spraak en presentaties als de spreker niet direct dichtbij in de microfoon spreekt, dus als er bijvoorbeeld personen achter een katheder staan of achter een forumtafel zitten
Ook wordt de condensator microfoon in diverse studios gebruikt voor geluid opnames.
Een draadloze dasspeld microfoon maakt ook gebruik van een condensator microfoon.

Nadelen van een condensator microfoon

Aangezien er bij een condensator microfoon van een grotere afstand ingesproken wordt en een hoger frequentie kan weergeven, is de kans op feedback (rondzingen) een stuk groter dan bij een dynamische microfoon.
Ook heeft de condensator microfoon een voedingsspanning nodig en moet er dus altijd gebruik gemaakt worden van of een batterij of fantoom voeding vanuit de mengtafel.