AVSETS_DYNAMISCHE_MICROFOON (1)

Wat is een dynamische microfoon

Een dynamische microfoon is een zeer robuuste microfoon die voornamelijk gebruikt wordt voor presentaties en zang.

Kenmerken van een dynamische microfoon

Bij dynamische microfoon bestaat de kern (microfoonkop) uit een sterke magneet, waaromheen een spoel is geplaatst. De spoel zit op zijn beurt weer vast aan het membraan (een hele dunne vlies van kunstof, die fungeert als bijvoorbeeld een trommelvlies). Op het moment dat er door de microfoon gesproken wordt gaat het membraan trillen, de spoel trilt vervolgens in dezelfde tempo mee en het magneetveld. Door deze trillingen ontstaat er een spanning, deze spanning gaat vervolgens dor de microfoon kabel naar de mengtafel en/of voorversterker en zal vervolgens het geluid weergeven.

Voordelen van een dynamische microfoon

Een dynamische microfoon kan veel beter grote geluidsdrukken aan dan bijvoorbeeld de condensator microfoon, hierdoor is een dynamische microfoon veel robuuster in gebruik en minder gevoelig voor harde geluiden zoals bijvoorbeeld zang.
Een voordeel hiervan dat tijdens gebruik van de dynamische microfoon de kans op feedback (rondzingen) een stuk kleiner is dan een condensator microfoon.
Het nadel hiervan is dat de spreker of zanger behoorlijk dicht in de microfoon moet praten of zingen.

Waarbij wordt de dynamische microfoon gebruikt?

Een dynamische microfoon is bijzonder goed geschikt voor zang en het uitversterken van instrumenten met een hoog volume.
Door de robuuste techniek van deze dynamische microfoon zie je deze vaak bij concerten en festivals. De microfoons kunnen goed tegen een stootje en zie dan ook regelmatig door de lucht vliegen.

Nadelen van de dynamische microfoon

Een nadeel van de dynamische microfoon is doordat de kern tegen een hoge geluidsdruk kan niet heel gevoelig is voor geluiden ver weg.
Bij een presentatie waar mensen achter bijvoorbeeld een tafel zitten en dus een grotere afstand van de mond tot aan de microfoon hebben zal een dynamische microfoon geen tot bijna geen geluid opvangen en dus ook niet over de luidsprekers weergeven, hiervoor wordt dus gebruik gemaakt van een condensator microfoon.