AVsets_KENNISBANK_FULL_RANGE_LUIDSPREKERS (1)

Wat zijn full range luidsprekers?

Full range luidsprekers zijn luidsprekers die vrijwel alle voor de mens hoorbare tonen weergeeft, dit allemaal uit 1 luidspreker . Een full range luidspreker bestaat uit meerdere luidspreker drivers. Deze luidspreker-drivers zijn zo opgebouwd dat ze zo veel mogelijk hoorbare audiofrequenties weergeven. Door deze toepassing van drivers worden de full-range luidsprekers voornamelijk gebruikt in ruimtes waar voorgrond muziek en/of goed spraakverstaandbaarheid gewenst is.

Wat zijn de voordelen van full range luidsprekers?

Het voordeel van een full range luidspreker is, dat je geen extra subwoofer hoeft aan te schaffen of te installeren. Dit komt omdat de full-range luidspreker voorzien is van meerdere drivers en dus alle hoorbare audiofrequenties weergeeft.
Dit kan dus kostenbesparend zijn er hoeft geen rekening gehouden worden met het plaatsen van een subwoofer, die veel ruimte innemen.

Wat is de optimale plaatsing van full-range luidsprekers?

Deze full-range luidsprekers kunnen het beste aan de muur bevestigd worden dit door midel van een bijbehoren luidsprekerbeugel. De full-range luidsprekers plaats je zo goed verspreid mogelijk door de ruimte, bijvoorbeeld als er 4 full-range luidsprekers geplaatst moeten worden, worden deze in de 4 hoeken geplaatst, gericht richting het midden.

Wat is het nadeel van full-range luidsprekers

Aangezien de full-range luidsprekers alle hoorbare audiofrequenties weergeven zijn ze qua formaat redelijk groot.
In sommige situatie zijn er juist kleine en compacte luidsprekers gewenst. In deze situatie wordt er dan vaak gekozen voor compacte 2-weg (hoge en middelhoge tonen) luidspreker in combinatie met een subwoofer. De compacte luidspreker worden verspreid door de ruimte geplaatst en een extra subwoofer wordt geplaatst op een plek die minder tot niet zichtbaar is. Door gebruik te maken van een subwoofer zijn er in de ruimte nog voldoende lage frequenties te horen.