AVsets_KENNISBANK_VIDEOCONFERENTIESYSTEEM

Wat heb je nodig voor een videoconferentieset?

Voor een videoconferentieset heb je minimaal voor nodig: Internet, stroom, beeldscherm, camera, microfoon en een decoder.

waar bestaat een videoconferentieset uit?

Een videoconferentieset bestaat uit een camera, decoder, externe microfoon/bedieningsmodule en vaak een afstandbediening.
Het is een PTZ camera (Pan, Tilt en Zoom), oftwel een camera die je door middel van de bedieningsmodule en/of de afstandbediening kan bedienen, de camera kan horizontaal en verticaal bewegen en je kan ermee in en uitzoomen.
In de bedieningsmodule zit een microfoon en een externe audio aansluiting. De microfoon zorgt ervoor dat het geluid ook te verstaan is op de locatie waar er mee gekeken wordt. De camera en bedieningsmodule worden aangesloten op de decoder, de decoder zet het audio en video signaal om in een gecodeerd signaal dat makkelijk online te versturen is, zodat er niet teveel internet snelheid vereist is.

Onderstaand een aantal punten waarbij rekening gehouden moet worden bij aanschaf van een video conferentiesysteem:

Moet uw videoconferentieset HD (1920*1080) kwaliteit weergeven?

Een HD resolutie verhoogd de kwaliteit van het beeld, gaat het dus over een conferentie waar het heel belangrijk is dat alles goed te zien en/of lezen is, is het verstandig om HD kwaliteit uit te zenden. Gaat het alleen om een impressie dan kan er makkelijk met een SD resolutie gewerkt worden. Het voordeel van een SD resolutie en conferentie is dat de internet snelheid lager kan zijn, je hebt dus minder bandbreedte nodig.

Bel ik vanuit de conferentieset naar 1 locatie tegelijkertijd of kijken er meerdere locaties mee?

Wordt de vergaderruimte en/of boardroom ingericht voor videoconferentie person to person (1 ruimte rechtstreeks naar de andere ruimte) of wordt er op een nummer (adres) ingebeld en kunnen de betreffende personen daar online op meekijken.

Wil ik de conferentie opnemen? zo ja, wil ik dat lokaal of online doen?

Er kan voor gekozen worden om een videoconferentie op te nemen, deze keuze kan dan lokaal opgenomen worden, bijvoorbeeld op externe harde schijf of USB-stick. Er kan ook gekozen worden om de videoconferentie online (CLOUD) op te slaan. Hiervoor is dan wel een online (CLOUD) dienst en/of server nodig.
Het voordeel van online (CLOUD) de videoconferentie op te slaan is dat mensen vanaf elke locatie de opname kunnen terug kijken. Uiteraard kan de opname beveiligd worden door het gebruik van een wachtwoord.

Moet de camera bestuurbaar zijn? handmatig of automatisch?

Bij aanschaf van een videoconferentie systeem kan er gekozen worden om de camera die in het systeem zit handmatig als automatisch te bedienen.
Bij handmatig kan de camera bedient worden door de personen in de ruimte waar het systeem zich bevind, maar eventueel ook door personen die op locatie meekijken. Bij keuze voor een automatische camera kan je de camera instellen op geluid, dat houd in dat de camera automatisch schakelt (beweegt) naar de persoon die spreekt.